Publikováno Napsat komentář

#3: Cizojazyčné nahrávky zdarma

Návod na stažení kvalitních nahrávek pro výuku cizích jazyků pro začátečníky a mírně pokročilé.

Již před dlouhou dobou jsem objevil možnost, jak zcela zdarma, bez registrací a komplikací stáhnout klasické cizojazyčné nahrávky pro výuku cizích jazyků. A byl jsem velmi mile překvapen. Zkusím se s vámi o tuto znalost podělit.

Je skutečně jedno, jaký jazyk se učíte. Odkaz obsahuje všechny myslitelné kombinace. Jak název stránek napovídá (viz. dále) – 50 jazyků.

Nahrávky jsou ve formátu MP3, rozdělených do 100 souborů, každý o délce v průměru přes 4 minuty. Tedy celkem asi 7 hodin poslechu pro jeden jazyk. Jedná se standardní větné dvojice. První MP3ky začínají jednoduchými slovními spojeními a poslední MP3ky končí vcelku složitými větami v tomto formátu:

  • česká věta
  • cizojazyčný překlad – mužský hlas
  • cizojazyčný překlad – ženský hlas

MP3ky si překopírujte do mobilního telefonu nebo počítače a učte se.

Jak na stažení?

Abyste nezabloudili, zde vám nabízím zkratku, jak na to.

V prohlížeči najeďte na stránky www.50languages.com.

V nabídce vpravo nahoře určete, jakým jazykem mluvíte a který se chcete naučit (je tam i čeština).

Jakmile to uděláte, zobrazí se nabídka všech myslitelných oblastí. Přímo zde se můžete učit (a procvičovat) bez stahování čehokoliv.

Najdete zde i odkazy na aplikace pro Android i iOS, ale mně se osvědčila nejvíc metoda přímého poslechu větných dvojic bez nějakých dalších kudrlinek.

My se tedy posuneme až na úplný konec stránky, kde najdete odkaz na stažení zip souborů:

Chcete-li poslouchat větné dvojice, klikněte na levé tlačítko, pro samotný cizí jazyk na pravé tlačítko.

Nyní dojde k samotnému stažení do počítače. Dál už to nechám na vás, ZIP soubor si rozbalíte, nakopírujete do mobilu jako každé jiné MP3ky a posloucháte a učíte se.

Jako ideální mi přijde použití těchto nahrávek, kdy jedete do země, jejíž jazyk umíte jen málo a chcete se rychle to nejzákladnější – to jsou první lekce. A pak samozřejmě procvičování náročnějších vět v dalších lekcích.

Příjemné učení přeje

Petr Švejda

Poznámka na okraj. Každá pátá MP3ka obsahuje 15-ti sekundové upozornění v češtině na výše uvedené stránky. To je v pořádku. Ale ten pán měl tak protivný hlas, že jsem si v programu Audacity musel tyto hlášky vyříznout (pokud si nahrávku takto upravíte, nesmíte ji dál šířit). Práce na 10 minut. Ale to ať si každý pořeší podle svého. Jinak vlastní nahrávky jsou nahrány velmi kvalitně a příjemnými hlasy.


Napsat komentář