Publikováno Napsat komentář

#16 3D tisk – Příchytka skládacího sušáku na prádlo

FreeCAD prakticky krok za krokem

Kamarádce se u dvou sušáků na prádlo zlomily příchytky, které drží sušáky v rozloženém stavu a požádala mě, jestli by nešly tyto příchytky znova navrhnout a vytisknout.

zlomená packa
vymontovaný poškozený díl

Pojďme se tedy společně podívat, jak snadno opravit sušák. Námi vytvořený díl bude vypadat takto:

takto bude vypadat finální díl vytvořený ve FreeCADu

Pro modelování jsem zvolil FreeCAD, pro slicování Curu a pro tisk velkoformátovou tiskárnu Creality CR10-Max.

Začneme tím, že si v rovině XY vytvoříme základní nákres vrchní části a správně ho zavazbíme. Oproti originálu, jsem zvětšil mezeru pro tyčku z 11-ti na 13 mm, aby tyčka do příchytky zacvaknula snadněji.

správně zavazbený nákres

Tuto skicu vysuneme nástrojem Deska o 18 milimetrů a na jeho spodní straně vytvoříme další nákres půdorysu válcového kolíku. Průměr jsem oproti originálu zvětšil o dvě desetiny na 14,7 mm, aby šel kolík do trubky zasunout víc ztěžka a samovolně nevypadával.

půdorys kolíku

Kolík vytáhneme o 28 mm opět nástrojem Deska a na konci srazíme nástrojem Sražení.

vytažený kolík – téměř hotovo

V této fázi bychom mohli skončit. Kolík by fungoval a v namontovaném stavu by byl k nerozezeznání od originálu. Ale my se pokusíme, aby náš nový výrobek byl identický a zdokonalíme své znalosti modelování. Na kolíku vytvoříme rotační zuby. Nebudeme se s tím moc párat a nakreslíme je bez vazeb. Pouze dodržíme maximální hloubku 3 mm, aby byl kolík pevný.

přibližný nákres zubů

Pro vykrojení zubů v kolíku použijeme nástroj Vybrání a potvrdíme rotaci skici kolem osy o 360 stupňů. Výsledek je tento. Jistě cítíte, že tomu něco chybí.

zubové vybrání bez zpěvňujících žeber

Abychom kolík zpevnili, přidáme žebra. V místě napojení kolíku na tělo příchytky vytvoříme nový nákres, do kterého nakreslíme dva obdélníky tvořící kříž. nebudeme si dělat starosti s vazbami.

Tyto obdélníky opět nástrojem Deska vytáhneme v délce kolíku 25 mm tak, aby nezasahovaly do zkosení kolíku. A teď už máme téměř hotovo.

finální výkres

Nyní musíme vytvořit STL soubor pro tisk na 3D tiskárně. Mohli bychom dát rovnou export do STL souboru, ale protože se jedná o drobnou součástku, zkusíme povrch nerovných ploch zjemnit. Přepneme se do workbenche Mesh Design, označíme součástku a použijeme nástroj Vytvoř síť z útvaru. Zvolíme Standard a Odchylku plochy nastavíme na 0,01 mm, tj. 10 µm. A zbývá jen označit tento nově vytvořený mesh a exportovat ho do STL. Na obrázku vidíte jemnou síťovou strukturu, která na finálním tisku nebude zřetelná.

Uložíme práci a jdeme na tisk. Pro slicování jsem zvolil Ultimaker Curu. Protože se jedná o menší součást, tak jsem vybral upravený profil vrstvy 0,16 mm Dynamic Quality. Pro zvýšení pevnosti jsem zvýšil obrys ze 3 na 5 perimetrů, kubickou výplň 50 % (Cubic), a pro zvýšení přesnosti snížil rychlost na 30 mm/s a pro zvýšení přilnavosti rychlost první vrstvy na 10 mm/s. Protože kolík trčí ve vzduchu, musíme mu přidat podporu. Materiál bílý PLA Creality, teplota trysky 200 stupňů a bed 60 stupňů.

Vytiskneme 6 kusů najednou (dva náhradní). Tisk potrvá kolem 16 hodin.

rozložení výrobků

Tisknul jsem na čisté sklo bez jakéhokoliv přípravku na zvýšení přilnavosti. Sklo bylo důkladně očištěno Isopropylalkoholem. Po dokončení tisku držely výrobky jak přibité, ale jakmile se teplota bedu snížila na 30 stupňů, sami odskočily z podložky. Bezva.

Tak a máme tady finální výrobek. Drobné začištění od podpor, nezbytná zkouška pevnosti metodou “a co tím chcete dokázat” – rukou se mi nepodařilo packy příchytky zlomit (soudruzi z NDR by měli radost). Nezbývá než dva kousky namontovat a zbývající kusy pěkně zabalit.

zbývající kusy připraveny k předání

Jak snadné.

Pokud se chcete naučit základy práce s FreeCADem, stačí se kouknout na můj kanál tutoriálů na YouTube a případně se přihlásit k odběru nových videí nebo sledovat příspěvky na těchto stránkách.

Hezký 3D tisk.

Napsat komentář