Publikováno Napsat komentář

#17 3D tisk – Zakázka ve stylu Apollo 13

Ne, nebojte se, NASA mě ve skutečnosti neoslovila. Ale problém, který jsem řešil, nápadně připomíná scénu ze slavného filmu.

Oslovil mě dlouholetý kamarád s problémem, který by dle jeho slov šel vyřešit 3D tiskem. Poslal mi tyto náčrtky a fotky:

Šlo se o vytvoření redukce z hranatého otvoru na kulatý s tím, že další velký otvor se musel zaslepit. Jednalo se o odvod již ochlazeného vzduchu z digestoře do stupaček. Klempíř by z toho asi dostal bolení hlavy.

Výzva to byla krásná. Především pro Fusion 360, ve kterém jsem se rozhodl vytvořit model. Z níže uvedených fotek je asi zřejmý postup. Dvě základní roviny, v první vytvořená základová zaslepovací deska se zesílením a nápisem a hlavně hranatým otvorem, a druhá rovina s kulatým otvorem a vytaženým hrdlem pro připojení redukce 110 mm. Mezi rovinami bylo nutné propojit hranatý otvor s kulatým hrdlem funkcí Loft. Na prototyp jsem ji použil dvakrát. Jednou pro vnější povrch a druhou pro vnitřní povrch jako otvor. Vytvořit zkosení, zaoblení a nápis bylo díky vestavěným funkcím snadné.

Prototyp byl vymodelován pro tiskárnu ve formátu stl. Nastavil jsem vrstvu 0,3 mm, materiál PLA, výplň 20 %, rychlost 60 a trysku 0,4 mm. Vzhledem k rozměrům jsem musel tisk provést na velkoformátové tiskárně Creality CR-10 Max, která umí rozměry 450x450x470. Tiskárna byla kvůli minimálním vibracím umístěna na podlaze.

Výtisk už na první pohled působil dojmem profesionálního výrobku. Výborná tuhost, krásný vzhled. Snad bude prototyp dobře sloužit.

Aktualizováno. Kamarád mi poslal fotografie finálního zamontování. Díky.

Hezký 3D tisk.

Napsat komentář