Publikováno Napsat komentář

#6: Materiály pro tisk

Materiál pro 3D tisk se nazývá filament. Standardně se dodává v kotoučích s navinutou strunou. Nejčastější hmotnost je kolem jednoho kilogramu a na kotouči je v tomto případě navinuto přibližně 330 metrů struny.

Materiál, ze kterého je vyrobena tisková struna může mít různé fyzikální a chemické vlastnosti. Různé materiály odolávají různým teplotám, jsou jinak pružné a pevné, různě roztažné a tisknou se za odlišných podmínek. Pojďme se na tři nejpoužívanější podívat.

PLA

PLA je nejčastějším materiálem pro 3D tisk a můžu ho s klidným svědomím doporučit začátečníkům. Velmi snadno se s ním pracuje, snadno se tiskne a výtisky jsou velmi tvrdé. PLA má velmi malou tepelnou roztažnost a díky ní se vám tisky na podložce nezkroutí. Doporučená teplota trysky je 215°C a teplota podložky 60°C.

PETG

PETG je materiál houževnatý, tepelně odolný je ve velmi vhodný pro tisk strojních součástí. Dobře odolává vnějším vlivům. Materiál má velmi malou tepelnou roztažnost a dobře se tisknou i velké modely, které se vám téměř nebudou kroutit. Na podložce drží dobře. Doporučená teplota trysky je 240°C a teplota podložky 80°C.

ABS

Velmi pevný materiál s výbornou tepelnou odolností. Velmi dobře odolává vnějším vlivům, opotřebení i nárazům. Taví se při teplotě vyšší než PLA. Oproti PLA však klade na tisk zvýšené nároky. Na podložce drží hůře. Pokud budete tisknout doma z ABS materiálu, je třeba vzít v úvahu, že ABS při tavení uvolňuje těkavé látky a to může být v uzavřených prostorech někdy velmi nepříjemné. Při tisku velkých modelů je vhodné tiskárnu uzavřít do „izolační bedny“, aby výtisk během tisku nepraskal. Velké modely jsou při tisku náchylné na vnější podmínky – na vrstvách je doslova vidět každý průvan. Vytištěné modely můžete snadnou slepovat pouhým potřením styčných ploch acetonem. Aceton také slouží jako vyhlazovací prostředek. Pokud model ponecháte chvíli v acetonových výparech, dojde ke slití povrchových nerovností a docílíte tak hladkého vzhledu. Doporučená teplota trysky je 255°C a teplota podložky 100°C.



Napsat komentář